Ліофільна сушка: історія, технологія, ціна, особливості

Ліофільна сушка (ліофилізація, кріодессікація) є процесом дегідратації і використовується для тривалого зберігання швидкопсувних продуктів. Продукцію, оброблену таким способом можна не тільки тривалий час зберігати, а й зручно транспортувати. Використання ліофільного обладнання в медицині дозволяє зберегти біологічні продукти від розпаду і забезпечити їх фізичну і біологічну цінність на багато років. Ліофілізація заснована на заморожуванні продукції і зниженні тиску, що впливає ззовні. Таким чином вода переходить із замороженого твердого стану відразу в газоподібний.


Ліофільна сушка: історія, технологія, ціна, особливості


Історія

Сублімаційне сушіння було винайдене ще в 1906 році в Парижі електрофізіологом Жаком-Арсье д'Арссовалем. У даній розробці активну участь також брав його асистент Фредерік Бордас. У 1911 році сублімаціонну сушку вперше використовували для зберігання вірусу сказу, що дозволило вченим активно і плідно в подальшому розробити першу в історії вакцину від сказу.

Сучасне обладнання для сублімації було розроблено ще під час Другої світової війни. Завдяки цій технології вдалося врятувати велику кількість поранених солдатів. За допомогою субліматору з США в Європу доставляли сироватку крові. Раніше до застосування такого обладнання кров псувалася під час транспортування і в госпіталі привозився непридатний для переливання матеріал. Спочатку лиофільна сушка була розроблена з комерційною метою, щоб забезпечити сироватці хімічну стабільність і життєздатність без необхідності її охолодження. Після цього сублімацію почали активно використовувати для зберігання антибіотиків пеніцилінового ряду. Як виявилося, саме цей метод став займати важливу роль в збереженні біологічних речовин. На сьогоднішній день сушка сублімації застосовується для консервації і обробки широкого спектру речовин. Ця методика незамінна в таких галузях, як: харчова, фармакологічна, лабораторна тощо. Ліофільні обладнання використовують навіть для відновлення важливих паперів і документів, пошкоджених водою; при підготовці опадів річкового дна для вуглеводневої дослідження; при виготовленні флаконів тощо.


Ліофільна сушка: історія, технологія, ціна, особливості


Принцип

Як і будь-яка інша технологія сублімація ділиться на етапи, які повинні дотримуватися в суворій черговості. Таких етапів налічується всього лише чотири:

      I. Підготовка речовини або продукту до сушіння;

      II. Замороження;

      III. Первинна стадія сушіння;

      IV. Вторинна стадія сушіння.

Підготовка речовини або продукту до сушіння

Даний етап також можна назвати попередньою обробкою продукту. У нього можуть входити концентрація продуктів, модифікація їх складу, зниження розчинника з високим тиском пару або збільшення площі поверхні продукту. Шматки продукту можна поштучно заморожувати для перекладу розчинника у вільний стан до стадії сушки.

Заморозка

У лабораторних умовах заморозку в основному проводять методом приміщення матеріалу в спеціальну колбу і її обертання в ванні, яка називається - «shell freezer». Перебуваючи у ванні колби обертаються і матеріал тонким шаром заморожується на її стінках. Таким чином площа поверхні продукту збільшується, і сушка відбувається набагато швидше.

Замороження більшого масштабу відбувається в Ліофільному обладнанні. Тут матеріал охолоджують до рівня нижче його потрійної точки. Потрійною точкою називається період заморожування, коли рідина, що знаходиться в речовині може одночасно перебувати відразу в трьох фазах: рідкій, твердій і газоподібній. Дана особливість гарантує сублімацію, а не плавлення на наступних етапах обробки. Утворені при заморожуванні великі кристали краще піддаються сублімації. Щоб вийшли такі кристали, потрібно або проводити заморозку досить довго або підвищувати і знижувати температуру в циклічному порядку. При обробці харчової продукції (м'ясні продукти, ягоди, водорості) або інших матеріалів структура яких є картатій такий тип заморозки не підходить. Якщо зазначені продукти заморожувати повільно у них порушується текстура і знижується поживна цінність. Тому такі матеріали повинні заморожувати швидко. Це виключить утворення кристалів взагалі. Етап заморозки відноситься до найважливіших фаз всього процесу сублімації. При неправильному підході в цій фазі продукт надалі стане непридатним.

Первинна стадія сушіння

На цій фазі тиск знижують до декількох мілібар і доставляють до висушуваної продукції точно таку ж кількість тепла, за рахунок якого і відбудеться сублімація льоду. При первинному етапі сушіння продукту йде близько 95% рідини. Займає цей процес досить багато часу. На великих виробництвах на первинне сушіння може йти кілька днів. Прискорення процесу недоцільно, т. я. велика кількість тепла різко порушує структуру і пошкоджує матеріал.

Тиск в камері можна контролювати за допомогою частково утвореного вакууму, який спрямований на прискорення сушки. Конденсаторна холодна камера і конденсаторні пластинки впливають на вторинну заморозку рідини. Конденсатор не впливає на заморозку продукції, він запобігає потраплянню пара в вакуумну помпу. Конденсатор зазвичай має при роботі температуру менш -50 ° C.

Вторинна стадія сушіння

На цій фазі видаляються незаморожені молекули рідини. Лід піддався сублімації ще на попередньому етапі сушіння. Ліофілізація тут регулюється ізотермами адсорбції матеріалу. Температурне середовище при вторинному сушінні вище, ніж при першій стадії і може бути навіть вище 0 ° C. На даному етапі виключені будь-які фізико-хімічні процеси, які могли утворитися між молекулами води і замороженою речовиною. Тиск на вторинній стадії сушки знижують, що дає можливість стимулювати десорбції. Але, існує окрема група продуктів в процесі сушіння, у яких тиск необхідно підвищити.

Коли процес сублімації вважається повністю завершеним вакуумне середовище, створене в робочій камері руйнується під впливом інертних газів. Далі висушений продукт герметизують.

Кінцевий вміст води в продукті після сублімації може становити максимум 4%.


Ліофільна сушка: історія, технологія, ціна, особливості


Ціна на ліофільні сушки від «ТЕН24»

Замовити послугу ліофільної сушки задоволення недешеве. Якщо вам постійно необхідно проводити сушку будь-яких продуктів, то вигідніше придбати своє обладнання. У довгостроковій перспективі це набагато вигідніше, ніж постійно користуватися послугами інших компаній. Адже це регулярні розтрати. Ви зможете з упевненістю і легкістю стежити за всіма процесами, яким піддається ваша продукція і гарантувати її якість.

«ТЕН24» виготовляє сублімаційне обладнання тільки за індивідуальним кресленням. Таким чином ви отримаєте не який-небудь стандартний апарат функції якого можуть вас задовольняти в повному обсязі, а створити сушку з усіма необхідними саме вам функціями і характеристиками. Ціна на обладнання буде залежати від складності конструкції і технічних характеристик, тому про конкретні розцінки мови йти не може. Точна вартість буде вказана після складання креслення, яке ви можете надати самі або замовити у нас. Крім цього, ви завжди можете замовити у нас електронагрівачі для сушки і отримати необхідну консультацію з будь-якого питання пов'язаного з наданим нами обладнанням. Зв'яжіться з нашими менеджерами по телефону або замовте на сайті послугу зворотного зв'язку, і ми з задоволенням обговоримо всі ваші запитання. На основі ваших вимог технолог створить креслення і тільки після його затвердження ми приступимо до виробництва субліматору. Устаткування поставляється з повним пакетом документів і буде відповідати вимогам ГОСТ. Ми дорожимо своєю репутацією тому гарантуємо якість виготовлених і виробів, що постачаються.





Рекомендуємо використовувати наступні типи нагрівачів та обладнання:

Дивитися усі статі


.

Задати питання

Логотип ТЕН 24
Для того, щоб купити нагрівачі або надіслати електронною поштою питання заповніть форму або просто зателефонуйте за телефонами