Що таке тандир? Типи, конструкції, нагрівачі для тандирів

Що являє собою тандир і що в ньому можна приготувати?

За археологічними знахідками можна стверджувати, що ще за 3000 років до н.е. тандир використовувався для приготування їжі в Месопотамії. Пізніше грубки подібного типу стали використовуватися на території Азії і за її межами. До класичних древніх тандирів відносяться глиняні шаро- або кувшинообразні ємності діаметром до 50 см. Їх заглиблюють в землю на 30 см. З часом дану конструкцію вдосконалювали роблячи самі печі більш глибокими, а їх горловину - вузькою. Такі конструкції все більше нагадували глечик. Міняли і матеріали виготовлення тандира. Якщо спочатку застосовували тільки лесовий грунт, то пізніше вже використовували каоліновий і шамотну глину. Склад розчину теж поліпшили додаванням вовни і піску.


Що таке тандир? Типи, конструкції, нагрівачі для тандирі


Тандир одна з найбільш економних печей. У жаровні згорає суха деревина, через що нагрівається повітря і теплоємність стін тандира. Дуже маленької кількості деревини досить, щоб добре розігріти духовку і приготувати достатньо їжі. Піч довго зберігає тепло. В умовах посушливої Азії, де рослинності не вистачає, така конструкція печі справжня знахідка. Сучасна людина, де б вона не була, по достоїнству оцінить тандир по його економності і смаку приготовленої їжі.

На відміну від мангала продукти в тандирі НЕ смажаться, а рівномірно пропікаються. Аналогічним чином працює і російська піч, хоча конструктивно вона складніша і габаритніша.


Що таке тандир? Типи, конструкції, нагрівачі для тандирі


За допомогою тандира можна приготувати все, що завгодно:

  • М'ясо. Його смак неможливо порівняти ні з чим. Чи не можна сказати, що м'ясо з тандира краще або гірше шашлику приготованого на вугіллі. Це абсолютно інший смак. До того ж і готується дуже швидко. У тандир можна помістити цілу птицю або баранячу ногу, не боячись, що продукт буде не доготовленним або глевким.

  • Рибу;

  • Хліб і іншу випічку. До класичних прикладів можна віднести хлібні коржі і самсу;

  • Плов, каші та супи, печеня, інші страви в чавунці;

  • Овочі та багато інших

Основними перевагами готування в тандирі є:

  • Швидке приготування їжі. Все, щоб ви не вирішили приготувати в тандирі, буде готове до вживання набагато швидше, ніж при будь-якому іншому методі готування;

  • Не потрібно постійно стежити за процесом готування страви і перевертати його;

  • Завдяки конструкції печі продукти пропікаються рівномірно;

  • Не потрібно використовувати масло;

  • Економія паливних ресурсів;

  • Унікальний аромат і смак готових страв.

Тандир не є альтернативою мангалу. Це зовсім інший спосіб готування тих же продуктів. Незважаючи на те, що стейк і люля-кебаб в печі тандиру не зварила, з його допомогою можна отримати різні смаколики, від яких неможливо відмовитися.


Види тандирів

Тандири першої збірки облаштовували тільки в грунті. Пізніше придумали надземні конструкції, а сьогодні широко поширені переносні пристрої печі. Ці три види і є основними різновидами тандира:


Що таке тандир? Типи, конструкції, нагрівачі для тандирі

Земляний. Така піч представлена ​​у вигляді ями з рівними стінками або готової глиняної печі овальної форми встановленої під землею. Тягу повітря забезпечує труба, закрита в грунт під 45 градусним кутом. Дана піч може бути виготовлена ​​двома методами. Перший вважається більш складним і трудомістким способом. Спочатку готується яма глибиною близько 1,25 метра. Дно і стінки ями обкладають вогнетривкою цеглою, залишаючи отвір для прокладки труби. Верхню частину труби прокладають над землею, оснащуючи її заслінкою. Внутрішні стіни печі обмазують спеціальним розчином з глини і піддають випалу. Другий варіант грубки - простіше. Готова глиняна ємність встановлюється в заздалегідь підготовлену яму. Зазори між формою і землею заповнюються грунтом і щільно утрамбовуються. Печі, розташовані в землі, краще утримують температуру. Раніше їх ще застосовували для обігріву приміщень. Такі печі мають багато переваг, але їх не можна споруджувати на територіях з високим розташуванням грунтових вод;

Що таке тандир? Типи, конструкції, нагрівачі для тандирі

Наземні стаціонарні тандири закріплюють на фундаментній основі. Вид завантаження може бути як вертикальним, так і горизонтальним. Паливо завантажують через отвори розташовані зверху або з боків. Тяга повітря забезпечується за рахунок розташованого внизу піддувала;

Що таке тандир? Типи, конструкції, нагрівачі для тандирів

Мобільний (переносний) тандир є найсучаснішим варіантом печі для приготування їжі. Виготовляють його з глини або шамоту. Зовні такий тандир являє собою глечик з товстими стінками. В наявності є подвійна кришка і ручка для транспортування. Переносні тандири оснащуються безліччю допоміжних елементів призначених для підвищення зручності при приготуванні різних страв. Товщина стін такої печі може складати 70 мм і більше. Найчастіше стінки ще підсилюють смугами зі сталі. Мобільні тандири можуть мати різні обсяги. Для домашнього користування зазвичай використовують невеликі пічні ємності, а для закладів громадського харчування застосовують величезні печі, де можна відразу приготувати до 8 кілограм м'яса. Займе таке приготування до 20 хвилин. Переносні тандири повинні зберігатися в спеціальних глиняних чохлах, що забезпечують постійну сухість пристрою.


Тандир з давніх часів вважається традиційним способом приготування їжі для багатьох народів. На різних територіях існують свої особливості виробництва і споруди тандира. Природно, в першу чергу відрізнявся матеріал виробництва, адже на різних територіях свої природні ресурси. Але, принцип роботи такої печі залишався завжди незмінним:

Дровами завантажувалася 1/3 рівня нижньої частини печі. Доцільніше використовувати листяні породи деревини. У хвойних дерев висока питома щільність, що позначається на процесі запалення і смаку їжі;

Після згоряння палива, а займає це до 1,5 години, стінки печі самоочищаються від сажі;

Завантаження продуктів. М'ясну продукцію (наприклад, шашлик) викладають вертикально, хлібобулочні вироби чіпляють (наклеюють) на внутрішні стіни тандира, казанки ставлять на шию;

Тандирну духовку накривають кришкою і ведуть зворотний відлік. Для приготування овочів достатньо всього семи хвилин, шашлик приготується через 20 хвилин, рибі досить 15 хвилин, ціла курка буде готова через 40 хвилин, 1,5 години піде на приготування баранячої ноги.

Тип палива

Аромат і смакові якості їжі приготовленої в тандирі залежать не тільки від конструктивного рішення установки, але і від виду використовуваного палива:


Що таке тандир? Типи, конструкції, нагрівачі для тандирів


  • Деревина - самий відмінний варіант палива для тандирної печі. Їжа виходить дуже смачною і ароматною. Дрова можна використовувати для опалення печей стаціонарного і переносного типу. Як аналог можна також застосовувати вугілля. Деякі моделі печей передбачають заміну дров на пресовані брикети. Професіонали не рекомендують використовувати вугілля, тому що він дає дуже багато спеки. Кам'яне вугілля і зовсім краще не використовувати - він просочує стіни духовки різким ароматом, який відображається на готовій їжі;

  • Газ - рекомендується використовувати для тандирах, встановлених в закладах типу кафе або ресторанах. Корпус таких печей складається зазвичай з металу і в нього поміщається глиняна ємність з товстими стінами. Між глиняним горщиком і металевою основою розміщений теплоізоляційний матеріал. Для того, щоб така духовка була більш наближеною до традиційної печі тандира в глину багато виробників додають шерсть. Газові печі досить економічні і прості у використанні, але не дають того аромату їжі, який притаманний для продуктів термічно оброблених при деревному паливі.

  • Електрика. Такі тандири прогріваються за рахунок роботи спеціальних нагрівачів - ТЕНів. Пічі даного типу мають компактні розміри, прості в обслуговуванні і безпечні в управлінні. Вони не виділяють дим і кіптяву. Електротандир легко можна використовувати навіть на кухні квартири. При цьому тандир можна підібрати з повною відповідністю дизайну для вашої кухні. Розмір його теж вибирається виходячи з ваших вимог. Більшість моделей виконані так, щоб користувач міг стежити за процесом готування, регулювати температурний режим і вологість всередині установки. Це дуже зручно, хоча зрозуміло, що смак, звичайно ж, не буде таким, як при використанні у вигляді палива деревини.

Види електричних тандирів

Тандири, що працюють від електрики дають можливість значно заощадити час, що витрачається на приготування їжі. Всі тандирні печі можна розділити на два типи, залежно від сфери їх використання:

  • Побутового призначення;

  • Промислового користування.


Що таке тандир? Типи, конструкції, нагрівачі для тандирів


Промисловий електротандир призначений для виготовлення великої кількості їжі за один робочий цикл. Такі жаровні можуть мати обсяг до 300 літрів. Для мобільності печі її монтують на спеціальній платформі з колесами. Для функціонала промислової печі потрібно використовувати мережу напругою 380 В.

Для побуту потрібна піч з меншими габаритами. Тандири електричні для дачі працюють від мережі 220 В. Вага такого пристрою, залежно від складності та робочого об'єму може становити від 18 до 80 кілограм. Тандир для дачі також може мати колеса для мобільності. Електротандир для готування шашлику не оснащується совком і не має кочерги. Додатковий утеплювач дозволяє підтримувати протягом тривалого часу високі температури всередині камери печі, що збільшує її продуктивність.

Електричний тандир оснащується спеціальним таймером для контролю процесу приготування їжі. Дана опція дуже корисна. У деяких моделей є термометр. Сама піч може виготовлятися з глини або кераміки. В якості нагрівачів для електротандиров застосовують Тени або спіральні нагрівачі.

Електричний тандир-шашличниця оснащений спіральними нагрівачами. Розбирати електричні печі в підключеному стані заборонено. Вони вимагають чіткого дотримання техніки безпеки.

Електричний тандир з Теном може запікати їжу з максимально схожими характеристиками їжі як у печі, що працює на дровах. Для цього підберіть модель з додатковими опціями. У таких пристроїв є маса переваг перед мангалами. У них можна вбудовувати мікрокомп'ютер, що забезпечує при необхідності зволоження повітря всередині печі.

У компанії «ТЕН24» ви можете придбати нагрівальні спіралі для тандирі з ніхрому або фехралі, а також електричні Тени.

Тандир - один з найкращих приладів, які ви можете використовувати у себе на кухні. Їжа приготована в ньому буде максимально корисною для відвідувачів до смаку. Ви зможете споживати всі продукти, які любите, не хвилюючись про їх шкідливість. Адже при готуванні в тандирі не використовується масло, а готова їжа за смаком буде нагадувати підсмажену або приготовану на грилі. По суті, його функція полягає в тому, щоб утримувати тепло в просторі і передавати його їжі, яка знаходиться всередині. Ця передача частково здійснюється випромінюванням від стін у вигляді електромагнітних хвиль, конвекцією або перенесенням потоками гарячого повітря. У сучасних електричних Тандирі тепло подається безперервно, повітряні потоки виробляються механічно, а температура досягає 260 C.




Рекомендуємо використовувати наступні типи нагрівачів та обладнання:

Дивитися усі статі



Задати питання

Логотип ТЕН 24
Для того, щоб купити нагрівачі або надіслати електронною поштою питання заповніть форму або просто зателефонуйте за телефонами