Дегідратор або субліматор: що краще для сушки продуктів?

Кожен з нас розуміє, що продукти харчування повинні володіти не тільки хорошим смаком, але і приносити користь. Для збереження корисних властивостей овочів, фруктів, м'яса і будь-яких інгредієнтів застосовують дегідратацію або сублімаційну сушку. Обидва методи дозволяють зберегти свіжість і харчову цінність кожного продукту протягом тривалого часу. Таким чином, можна вживати овочі і фрукти не тільки в характерні для їх дозрівання сезони, а й протягом усього року. Який із зазначених методів обробки найбільше підходить для кожного окремого продукту можна з'ясувати, провівши аналіз кожного з них, що ми і зробимо в сьогоднішній Темі.


Дегідратор або субліматор: що краще для сушки продуктів?


Дегідратор для харчових продуктів 

Дегідратор - це унікальне обладнання, призначене для сушіння м'яса, фруктів, овочів і т.д. Знайти його можна в магазинах техніки. За допомогою дегідратора з продуктів харчування видаляють вологу, а далі поміщають їх в морозильну камеру, щоб зберегти протягом тривалого періоду. Процес дегідрації надзвичайно простий і не вимагає, будь-яких надмірних зусиль. Не враховуючи підготовку продукту і попередню настройку апарату під певний тип їжі, обробка відбувається автоматично. Овочі і фрукти після розморожування майже не втрачають свої унікальні смакові і ароматичні якості. Єдиний мінус, це те, що вони не будуть мати такий вигляд, ніби їх тільки вирвали з грядки або зібрали з дерева. Причиною зміни зовнішнього вигляду є зневоднення, яке і є основою роботи дегидратора.

Процеси зневоднення і сушіння 

Харчовий дегідратор видаляє воду з продукту методом повітряного обдування при низьких температурах. Щоб продукти можна було максимально довго зберігати видалення вологи просто необхідно, адже овочі, молочна продукція, м'ясо і фрукти дуже швидко псуються. Процеси гниття відбуваються в результаті дії бактерій, які викликають певні хімічні реакції в структурі біоматеріалів. Є два основні чинники, які дозволяють бактеріям атакувати ферменти, і знижувати якість їжі, роблячи її неїстівної. Одним з них є температура, оскільки бактерії стають активними тільки при певних температурах. Іншим фактором є вологість або вода. Таким чином, усуваючи обидва чинники псування продуктів можна продовжити їх терміни придатності.


Дегідратор або субліматор: що краще для сушки продуктів?


В умовах дегідратації видаляється високий відсоток  вологи, що міститься в продукті, але для того щоб повністю бути впевненим, що продукція не зіпсується, необхідно піддати її сушінню.

Сушка - процес повного видалення води. В даному випадку овоч, фрукт або будь-який інший вид їжі стає повністю сухим. Всім напевно відомо, що сухі продукти практично не псуються і можуть зберігатися не тільки в морозильних умовах.

Отже, підіб'ємо підсумок. Використовуючи харчовий дегідратор, ви перетворите ваші свіжі продукти в зневоднені сухі інгредієнти. Вони збережуть свою харчову цінність, запах, смак і матимуть таку ж структуру волокон, але втратять первісний вигляд.

Сублімаційне сушіння

Сублімаційне сушіння - це один з найкращих способів зберегти їжу свіжою і їстівною протягом тривалого часу. Основна концепція сублімаційного сушіння полягає в заморожуванні і наступних змінах тиску в навколишньому повітрі для переходу рідини з твердого стану в газохімічний стан. Таким чином, принцип обробки продуктів харчування залишається незмінним. Вода з вашої їжі видаляється при переході з рідкого в твердий стан, а потім в пароподібний. Таким чином, ви усунете два фактора, які дозволяють бактеріям поширюватися, розмножуватися і знижувати якість вашого продукту.


Дегідратор або субліматор: що краще для сушки продуктів?


Процес сублімаційного сушіння також відомий як ліофілізація і кріодезікація. Ліофілізація в основному використовується в харчовій промисловості для обробки продуктів у великому масштабі. Перевагою методу є також компактність опрацьованого матеріалу, що дозволяє легко його транспортувати в великому обсязі. Субліматор зручно застосовувати і для невеликих підприємств. Під замовлення можна отримати обладнання, яке буде обробляти невеликі партії заготовок певної категорії.

Як використовувати субліматор

Використовувати ліофілізатор досить просто. Все, що потрібно зробити, це нарізати заготовки на дрібні шматочки для того, щоб їх було легко помістити в ліофілізатор. Після цього слід підібрати температурний режим під певного типу продукту і запустити процес сублімації. Устаткування ліофілізатора автоматично і одночасно виробляє заморозку і впливає на структуру так, що вся рідина випадає. Технологія була винайдена на початку 20-го століття Жаком-Арсеном д'Арсонваля і його помічником Фредеріком Бордасом. З тих пір були розроблені різні застосування для реалізації цього процесу в харчовій промисловості, а також в інших сферах діяльності.

Висновок

Кожен з наведених способів обробки продуктів харчування для тривалого зберігання має свої особливості та переваги. Розглянувши докладно принципи роботи дегідратора і субліматора стає очевидно, який із способів обробки здатний краще зберегти якості і поживну цінність.


Дегідратор або субліматор: що краще для сушки продуктів?


Субліматор стандартної або індивідуальної збірки можна замовити у компанії «ТЕН24». Устаткування, виконане нашими фахівцями, використовується багатьма промисловими компаніями. На основі вимог замовника спочатку створюється точне креслення, яке віддається на затвердження. Після уточнення всіх параметрів створюється субліматор, здатний обробляти різні типи продуктів в будь-якому обсязі. При необхідності можливе виготовлення установки, яка буде спрямована на обробку конкретних типів продуктів харчування. Вартість послуги і терміни виконання замовлення залежать від складності обладнання. Також ми окремо надаємо для субліматорів пласкі електронагрівачі.

Замовити субліматор від «ТЕН24» можна звернувшись до менеджерів компанії за допомогою контактних даних зазначених на сайті.




Рекомендуємо використовувати наступні типи нагрівачів та обладнання:

Дивитися усі статі


.

Задати питання

Логотип ТЕН 24
Для того, щоб купити нагрівачі або надіслати електронною поштою питання заповніть форму або просто зателефонуйте за телефонами