Міні-пивоварня своїми руками

Міні-пивоварня своїми руками

Напевно, кожен любитель пива з легкістю може назвати улюблений вид даного напою. Безліч виробників виготовляють різноманітні варіації пива з самих різних інгредієнтів. Але, навіть повністю аналогічний за складом напій від різних виробників має відмінності в смаку. Тому купуючи для себе пляшечку пива улюбленого складу від якоїсь ще не випробуваною компанії, часто доводиться дивуватися, що це зовсім не те, що хотілося спробувати. Щоб виключити такий казус і отримувати тільки натуральний і смачний продукт можна власними руками виготовити міні-пивоварню, і варити з її допомогою улюблене пиво на свій смак. Що ж може бути краще продукції власного виробництва?

Отже, для початку нам потрібно мати заторно-фільтрувальний чан, котел для сусловаренія, ємність для промивної води і окреме пристосування для ферментації.

1. Заторно-фільтрувальна ємність.

Заторник потрібен для змішування і нагрівання солоду з водою. Прогін суміші здійснюється при певній температурі. Для цього потрібно використовувати не тільки якісний електронагрівач, а й мати ємність, матеріал який зміг би забезпечити мінімальні тепловтрати. У термоемкості врізається кран і система фільтрації. Зазвичай ці пристрої складаються з мідних трубок. Але, в такому випадку процеси затирання неможливо буде автоматизувати, тому рекомендується використовувати ємності і деталі з нержавіючого металу.

Для автоматизації процесу необхідно зробити врізку ТЕНа в порожнину ємності. У нижньому сегменті ємності слід висвердлити два отвори для установки трубчастого нагрівача. Свердління не повинно проводитися в безпосередній близькості до дна, але і занадто високо монтувати ТЕН, теж не варто.

Потім необхідно просвердлити отвір, в який буде встановлено краник. Кран можна і навіть потрібно встановити якомога нижче. Це дасть можливість повністю зібрати сусло після фільтрації. Перед тим як встановити кран слід підготувати дві прокладки: одна кріпиться до внутрішньої сторони, а інша до зовнішньої. Кран повинен бути кульовим, з кутом відкриття 1/2. При різьбі бажано залишити якийсь запас, який стане в нагоді в подальшому.


Міні-пивоварня своїми руками


Після установки крана проводиться врізка сухого ТЕНа. Нагрівач може мати різну потужність, зазвичай використовують пристрої від 1,35 кВт до 2 кВт. Ще знадобиться фум-стрічка, 4 прокладки, клема або шайба і звичайно шнур з вилкою. Обов'язково має бути заземлення. У електриків жовтий провід із зеленою смужкою вже є заземленням. Його кріплять на корпус з боку заторника.

Установка Тена в заторно-фільтрувальну ємність:

  • На різьбу нагрівача намотується фум-стрічка;

  • Далі надягають прокладки, які після монтажу будуть знаходитися всередині ємності;

  • Встановлюємо ТЕН в отвори;

  • Проводимо захист проводів, прикріплюючи заземлення до шайби;

  • Місце, де вироблено прикріплення заземлення до шайби обмотується ізоляційною стрічкою;

  • Потім насаджуємо шайбу на нагрівач поверх прокладок і прикручуємо гайки;

  • Прикручуємо усі проводки до контактів, і обмотуємо місця їх скріплення ізолентою.

  • Шайба повинна впритул прилягати до оболонки заторника.

На наступному етапі виготовлення міні-пивоварні необхідно утеплити заторну ємність для хорошого утримання температури. Для цього підійде звичайний чохол-утеплювач з фольгою.

Після всієї проведеної роботи потрібно протестувати заторно-фільтрувальний чан. Для цього його слід наповнити водою під саму зав'язку, опустити градусник і підключити ТЕН до живлення. Зверніть увагу, щоб з прорізу крана і вирізу під трубчастий нагрівач не виділялася вода.

Зазвичай 45 літри води при потужності Тена 1,35 кВт за півтори години нагріваються до 80 градусів. Температура в утепленій ємності тримається без втрат близько години. З урахуванням того, що сам затор теж непогано може утримувати температуру, то цілком можна розраховувати утримання температури протягом півтори години.

Поки що в оснащення затору не входить фальш-дно, слід подбати про фільтраційної системі, для запобігання влучень дробини в сусло. Варіантів таких систем маса, найчастіше для цих цілей пропонується використання мідних трубок, але фахівці з виготовлення міні-пивоварень рекомендують використовувати більш ефективний і простий вид фільтра зі звичайного душового шланга. Для виготовлення такої фільтраційної системи буде потрібний шланг з обмоткою з нержавійки, трійник з внутрішним всебічним різьбленням на 1/2, два перехідника з зовнішньою різьбою з 1/2 '' на 1/2 '', ножівка по металу.

З шланга виймається гумова трубка, і створюються отвори через кожні 2 см. Приблизно 10 см на обох кінцях шланга повинні залишитися цілими. Це потрібно для зниження незливного обсягу сусла. Перед тим як почати варіння, потрібно зібрати фільтраційну систему: на внутрішню сторону крана необхідно накрутити трійник, потім накручуються перехідники та в подальшому шланг. При накрутці трійника на шланг варто подбати про запас на різьбленні.

При бажанні вище рівня нагрівача можна встановити фальш-дно, а до заторнику прикріпити циркуляційний насос. Ці маніпуляції дозволять автоматизувати процес, при якому не потрібно буде постійно відкривати кришку ємності, щоб перемішати затор або долити гарячу воду.

2.Сусловарочний котел.

Для сусловарочного котла можна використовувати будь-яку металеву ємність з кришкою великих обсягів. Зазвичай застосовують ємності об'ємом від 25 літрів. Якщо варіння буде відбуватися на природному газі бажано, що дно було хоча б подвійним, це дозволить запобігти пригоранню.

3. Ємність для підготовки промивної води.

Промивною водою нехтувати не варто. Саме промивка дробини після затирання дозволяє вимити максимальну кількість цукру з солоду і тим самим збільшити ефективність варіння. Внаслідок вийде більш якісна продукція. Значно скоротитися кількість солоду, і знизяться витрати на сировину.


Міні-пивоварня своїми руками


4. Ємність для ферментації.

В даному пристосуванні відбуватимуться процеси бродіння. У деяких рецептах пива потрібно тільки первинне бродіння, а в деяких і вторинне, тому краще відразу мати дві ємності. Зазвичай для таких цілей використовують поліпропіленові матеріали. В наявній ємності варто зробити отвір під кран, а в кришці повинен бути відсік для гідрозатвору. Тому потрібні і крани з гідрозатворами і ущільнювачів гумками.

Кран, вмонтований в ємність, дасть можливість відбирати потрібну кількість виготовляється напою для проби і визначення його щільності. Гідрозатвор запобігатиме потраплянню деяких дріжджів в пиво, а також допустить вихід вуглекислого газу.

На кожній ємності потрібна ущільнювальна гумка, яка буде прокладена під кришку.

5.Додаткові інструменти для полегшення роботи

  • Для перемішування затору потрібна лопатка. Також буде потрібна воронка невеликих розмірів для додавання глюкози або праймера в пляшки для карбонізації.

  • Щоб зважити солод потрібен ківш і кухонні ваги. Відмінним варіантом будуть ваги зі знімною чашею.

  • У разі використання незмеленого солоду доведеться закупити млин.

  • Ущільнювальна гумка під кришку ферментарора. В іншому випадку від гідрозатвори користі не буде.

  • Термометри для визначення температури всередині ємностей.

  • Сифон для переливання сусла в ємність для бродіння і після закінчення провадження у пляшках.

  • Ареометр або рефрактометр для визначення алкоголю в готовому напої. Ареометр ще визначає щільність пива.

Це самий необхідний набір інструментів для виготовлення міні-пивоварні своїми руками. Звичайно, існує ще велика кількість всяких елементів, але найнеобхідніший перелік, якого буде цілком достатньо для варіння пива повністю описаний. Хіба що можна додати ще закупорівателі пляшок.




Рекомендуємо використовувати наступні типи нагрівачів та обладнання:

Дивитися усі статі


.