Сублімаційна сушка продуктів

Сублімаційним називається такий тип сушіння продуктів, при якому свіжозаморожені продукти піддаються сухому видаленню льоду (перетворення в пару минаючи фазу води) в вакуумному середовищі. Таким чином всі корисні речовини, такі як вітаміни, ферменти і екстраактівние речовини, залишаються в продуктах, вони зберігають не тільки свій колір, але і смак з ароматом.


Сублімаційна сушка продуктів


Сублімаційне сушіння також називається ліофілізацією або сублімацією. Даний процес широко застосовується не тільки в харчовій галузі промисловості, але і в фармацевтиці для сушіння вакцин і біологічно активних добавок.

Використання сублімації сушіння в виробництві підвищує вартість готового продукту на виході майже в десять разів в порівнянні із звичайними методами, таким чином значно збільшується прибуток підприємства.

Принцип роботи сублімації вакуумної сушки

Сублімаційна сушка - це найбільш сучасний і досконалий спосіб сушіння продуктів. Незважаючи на те, що він був відкритий ще в початку двадцятого століття, широке застосування він отримав тільки відносно недавно в зв'язку з високою вартістю обладнання.

Суть методу полягає в тому, що при низькому атмосферному тиску (поріг «потрійна точка» з розрахунку для води при 0,01 ° С тиск 611,657 Па) вода існує тільки в твердому і газоподібному агрегатному стані, таким чином за даних умов можна лід перевести в пар безпосередньо без перекладу його в рідину.

При ліофілізації заморожені продукти в умовах вакууму нагріваються до 0 ° С, таким чином лід випаровується, а всі вітаміни та інші корисні речовини залишаються в продуктах.

Застосування сублімаційного сушіння


Сублімаційна сушка продуктів


Головна галузь застосування сублімації сушіння в нинішній час - виробничі процеси виготовлення ліків, заквасок, екстрактів лікарських рослин, ферментів і інших продуктів, де потрібно максимально зберегти всі корисні властивості на тривалий час. Консервування лактобактерій, мікроорганізмів і біопрепаратів найбільш якісним виходить саме при використанні сублімаційного сушіння.

Особливо важливим в фармацевтиці є те, що через мінімальну вологість готового продукту (всього до 5%), він може довго зберігатися навіть при температурах до 25 градусів, що дуже важливо для лікарських засобів.

У харчовій промисловості продукти, висушені даним методом, не тільки зберігають всі корисні речовини, але і здатні дуже довго зберігатися (до 5 років) не втрачаючи аромату і смакових якостей навіть при температурі, що змінюється в межах ± 50 ° С. При цьому навіть усадка продукту при сушінні мінімальна, через що при додаванні води можна легко відновити структуру продуктів, які в процесі сублімації набувають пористу структуру.

Етапи процесу сублімаційного сушіння

Весь процес сублімації можна розділити на 3 етапи:

Етап 1. Підготовка продуктів.

На даному етапі необхідно провести первинну підготовку продуктів, що піддаються сушці, а саме очистити і дезінфеціювати їх і при необхідності нарізати, після чого завантажити лоток з підготовленими продуктами в камеру сушінн

Етап 2. Заморожування.

На стадії заморожування створюється вакуум в камері і відбувається охолодження продуктів до температури їх затвердіння. Чим якісніше буде заморозка (враховується швидкість і глибина проморожування), тим дрібнішими вийдуть кристалики льоду в продуктах, і тим швидше вони після цього перетворюються на пар

Етап 3. сублімування.

Даний етап передбачає найголовніше - повільний нагрів заморожених продуктів до точки переходу льоду в пар, тобто безпосередньо процес сушіння продукції. Після видалення води висушену продукцію потрібно помістити в герметичну упаковку мінімум на двадцять годи

Сублімаційна сушка продуктів


Конструкція ліофілізатора

Устаткування для сушки сублімації включає в себе такі складові частини:
  • камера сушки
  • охолоджувальна система з холодильним агрегатом
  • вакуумна система, що містить вакуумний насос
  • система управління, яка містить елементи контролю і автоматизації процесу сушіння
  • система нагрівання, в яку входять нагрівальні елементи

Використання нагрівачів ТЕН 24 для сушки сублімації

В якості нагрівачів для сушки сублімації можуть застосовуватися нагрівальні елементи нашого виробництва. Для одного з проектів сублімації сушіння ми розробили систему нагріву на основі плоских металевих нагрівачів.


Сублімаційна сушка продуктів
Сублімаційна сушка продуктів

Плоскі нагрівачі використовують як нагрівальний елемент ніхромовий дріт високої якості, ізоляцією виступає шар слюдопласту. Корпус плоских нагрівачів від виробника ТЕН 24 виконується з жароміцної нержавіючої сталі. Використання при виробництві нагрівальних елементів якісних матеріалів і дотримання всіх норм виробництва дозволяє нам створити нагрівальні елементи відмінної якості.

Замовити виготовлення сублімаційної сушки ви можете у нас на сайті через форму замовлення або ж просто зателефонувавши за телефонами +38 093 019-60-61, +38 050 995-25-81.




Дивитися усі статі


.