Сушка борошна. Види і конструкції сушарок

Порошкоподібна сировина незалежно від сфери призначення при виготовленні вимагає сушки. Порошок використовуються не тільки в харчовій промисловості, а й у багатьох інших областях: фармація, сільське господарство, сфера будівництва тощо.


Сушка борошна. Види і конструкції сушарок


Незалежно від природи походження борошно повинно просушуватись при досить високій швидкості. Дрібні частинки мучної сировини мають розвинену поверхню. Головна проблема сушки борошна - високий рівень пожежної небезпеки в процесі контакту розігрітої борошняної суміші з киснем. Але, дана проблема при нинішньому технологічному підході неактуальна. Сучасне обладнання по перемелюванню і сушінню борошна продумано і виконано так, що всі небезпечні нюанси враховані і попереджені.

Залежно від вимог до виробництва існує величезний арсенал різнотипного обладнання для сушіння борошна. Найпопулярніші моделі ми розглянемо в нашій статті.

Самим популярним є варіант сушарки «flash dryer», яка відноситься до вертикального пневматичного обладнання. Сировина в даному випадку подається в вертикальну камеру, де на нього постійно впливає висока температура.


Сушка борошна. Види і конструкції сушарок


Проста конструкція устаткування і низька вартість роблять цей тип сушарки для борошна популярним. Рентабельність вертикальних пневматичних сушарок досягається тим, що вони працюють на дизелі і складаються з простих конструкційних елементів. А простота в основному полягає у відсутності конвеєрів, весь цикл сушки, і транспортування продукції здійснюються за рахунок потоку повітря. Слабкою стороною в експлуатації таких установок є наявність величезної вертикальної труби, яку зручно розміщувати лише на відкритих вуличних майданчиках. Довжина труби може досягати 20 метрів.

Для невеликих приміщень рекомендується використовувати барабанні сушарки для борошна. Як випливає з назви, борошно висушується в барабані, який постійно обертається, і завдяки внутрішнім ребрам речовина перемішується. При постійному перемішуванні нагріте повітря подається в барабан, тим самим висушуючи борошно.


Сушка борошна. Види і конструкції сушарок


Інший тип сушарки для борошна - високошвидкісний міксер. Сушка відбувається в закритій внутрішній ємності, де тертя частинок борошна здійснюється як від внутрішніх стінок змішувача, так і від спеціальних лопатей мішалки. Завдяки спеціальним нагрівачам повітря в камеру надходить при певній температурі, яка сприяє сушці. Але, це дорогий варіант обробки борошна, тому і попит на нього невисокий.

Найбільш оптимальним способом сушіння борошна різного походження є вакуумне сушильне устаткування. Вакуумні сушарки в даний час широко використовуються в харчовій, хімічній, фармацевтичній та інших галузях промисловості. Таке обладнання призначене не тільки для обробки порошків при високих температурах, а й для рідких або пастоподібних продуктів. Завдяки вакууму всередині сушильної камери вимоги до температури сушки значно знижуються. Це дозволяє зберігати поживні речовини в продуктах, які розкладаються при більш високій температурі обробки. Для сушки продуктів, таких як сухе молоко, цей тип сушарки, як правило, незамінний. Вакуумна сушарка знижує температуру видалення вологи з борошна, що не тільки зберігає корисність продукту, але і значно скорочує цикл сушіння. Цей ефект досягається за рахунок того, що в вакуумі температура кипіння води відбувається вже при 65 градусах.


Сушка борошна. Види і конструкції сушарок


Іншим варіантом вакуумної сушарки є сушка сублімаційна. У ліофільному обладнанні попередньо заморожені продукти сушать для перенесення рідкої композиції з твердої фази безпосередньо в пар. Волога вивільняється безпосередньо з льоду з їжі, тому всі вітаміни і поживні речовини залишаються недоторканими. Але цей тип сушарки не використовується для нехарчового борошна, основною областю застосування субліматора є фармацевтика і сушка харчових продуктів.

При підвищеній вологості борошна його необхідно висушити в кілька етапів. Для цього необхідна наявність декількох сушильних установок. У деяких ліній обладнання існують навіть окремі системи фільтрації, які сортують великі і містячі вологу частки на сушку.

Найкращу продуктивність мають сушарки вертикального пневматичного типу і з барабанною ємністю. Обумовлено це тим, що в наявні ємності постійно надходить повітря при температурі 200 градусів і процес сушіння виконується швидко, рівномірно та безперервно. Але, використовувати сушарки зазначеного зразка можна лише для окремих видів мучної сировини. Порошок здатний руйнуватися під дією високих температур так не просушують, їх рекомендовано обробляти пристроями вакуумного або ліофільного зразка.

У компанії «ТЕН24» ви можете придбати електронагрівачі для всіх видів сушарок інноваційного та навіть застарілого зразка. Для цього вам необхідно лише вказати параметри обладнання і вийшов з ладу нагрівача. Також у нас ви можете замовити Ліофільне обладнання для сушіння фруктів за власним кресленням. Індивідуально розроблена сушарка дозволить максимально зручно і якісно використовувати пристрої за призначенням без зайвих розтрат.




Дивитися усі статі


.

Задати питання

Логотип ТЕН 24
Для того, щоб купити нагрівачі або надіслати електронною поштою питання заповніть форму або просто зателефонуйте за телефонами